Gdzie w Warszawie mogę tanio zdiagnozować !!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mardi
    Classic
    • 2006
    • 16

5km
    Było 1,9TDI 4x4,
    Jest 2,0 TDI DSG
  • Jabu23
    Classic
    • 2005
    • 37

Witam mam Octavke 2001 1.9 TDI 90KM + chip na 115KM
    obecnei Octavka ma 107,000 km. przebirgu i chcialbym jąjakoś podłączy pod komputer diagnostyczny żeby sprawdzić czy wszystko jest ok.
    Czasami jak by się dławiła i brakowało jej mocy mimo, że ostatnio były wymieniane filtr powietrza.
    Myślę że to może być przepływomierz ale chciałbym to sprawdzić.
    Chodzi mi o tami dobry zakładzik z komputerem.
    pozdrawiam
    OCTAVIA 1.9 TDI - AGR

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Jabu23, podjedź na spota i popros którego z kolegów to ci zdiagnozuje autko vagiem i nie bedzie problemu zrobi to za cole

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

hmm, jakbys sie wczytal to musialbys wiedziec, ze zrobic to mozna na przyklad w MT, co do cen to nie mam pojecia, ale generalnie to chyba nie moze duzo kosztowac :roll:

[ Dodano: Czw 24 Sie, 06 23:12 ]
        Zamieszczone przez djczas
        Jabu23, podjedź na spota i popros którego z kolegów to ci zdiagnozuje autko vagiem i nie bedzie problemu zrobi to za cole
        no wlasnie, albo tak, najprosciej i najtaniej
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabu23
          Classic
          • 2005
          • 37

dzięki postaram się jakoś więcej udzielać w tym forum, jezdzić na spoty, a już na pewno postaram się przyjeżdżać na cotygodniowe spotkania w cafe 66.
          Pozdrawiam
          OCTAVIA 1.9 TDI - AGR

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Zamieszczone przez szkoda
            zrobic to mozna na przyklad w MT, co do cen to nie mam pojecia, ale generalnie to chyba nie moze duzo kosztowac
            Pelna diagnoza u Marka kosztuje ~120zl.
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• axpol
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2006
              • 116

I jak za diagnoze to zadrogo

Komentarz

• Jabu23
                Classic
                • 2005
                • 37

u Marka znaczy w MASTERS TUNING??
                a mam jeszcze pytanko ile kosztuje znaczy i tak będe dzwonił żey się dowiedzieć chamownia i sprawdzenie chipa, czy ewentualnie jakieś poprawki się dokonuje bo jeżdże z chipem już około 40.000km. Czy trzeba zrobić mu jakiś przegląd??
                OCTAVIA 1.9 TDI - AGR

Komentarz

Zamieszczone przez Purchawa
                  Pelna diagnoza u Marka kosztuje ~120zl.
                  ASO Chełm kasuje 10-20 pln za takie coś

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Zamieszczone przez bezduszny
                    Za takie cos, to znaczy za co?
                    Pewnie podpiecie VAGa i zobaczenie czy nie ma bledow. :roll:
                    Taka diagnoza to sobie mozna tylek podetrzec. :lol:
                    Zamieszczone przez axpol
                    I jak za diagnoze to zadrogo
                    Profi wiedza jest niestety w cenie.
                    Zamieszczone przez Jabu23
                    u Marka znaczy w MASTERS TUNING??
                    Tak.
                    Zamieszczone przez Jabu23
                    a mam jeszcze pytanko ile kosztuje znaczy i tak będe dzwonił żey się dowiedzieć chamownia i sprawdzenie chipa, czy ewentualnie jakieś poprawki się dokonuje bo jeżdże z chipem już około 40.000km. Czy trzeba zrobić mu jakiś przegląd??
                    Zadzwon to sie wszystkiego dowiesz.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

bezduszny napisał/a:

Za takie cos, to znaczy za co?
                      Pewnie podpiecie VAGa i zobaczenie czy nie ma bledow.
                      Taka diagnoza to sobie mozna tylek podetrzec.
                      No to jest diagnoza i o tym mówimy (piszemy) a nie naprawie.

Podpięcie VAG'a, sprawdzenie błedów.. to samo w trakcje jazdy. Jeżeli jest awaria to ustalenie przyczyny i podanie kosztów jej ewentualnej naprawy.

A co więcej Marek może zrobić w ramach "diagnozy" niż ASO za te około 120 pln ?

Komentarz

• Emil
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1092

Podpięcie VAG'a, sprawdzenie błedów.. to samo w trakcje jazdy. Jeżeli jest awaria to ustalenie przyczyny i podanie kosztów jej ewentualnej naprawy.
                        Chyba nie wierzysz w to , że którekolwiek ASO wykona Ci tą usługę za 10-20 Pln :shock: :lol:

Ciekawe ile ASO Chełm liczy sobie za jedną roboczogodzinę :?: :twisted:

[ Dodano: Pon 28 Sie, 06 14:32 ]
                        A co więcej Marek może zrobić w ramach "diagnozy" niż ASO za te około 120 pln ?
                        Np stwierdzić, że wystarczy wymienić sam mieszek...a nie całą turbinę :diabelski_usmiech
                        BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                        CR-V 2,2 i-ctdi
                        Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

Zamieszczone przez Emil
                          Chyba nie wierzysz w to , że którekolwiek ASO wykona Ci tą usługę za 10-20 Pln

Ciekawe ile ASO Chełm liczy sobie za jedną roboczogodzinę
                          Bez przesady, taka diagnoza nie zajmuje kilku godzin... chyba, że chce się naciągnąc klienta
                          No ja tyle płacę... ASO w Chełmie naprawdę nie są drogie i na dobrą sprawę nie opłaca się jechac nawet leciwym pojazdem po jakiś warsztacikach.

Zamieszczone przez Emil
                          Np stwierdzić, że wystarczy wymienić sam mieszek...a nie całą turbinę
                          Jeżeli jest to pojazd na gwarancji to i tak co wymienią nie ma znaczenia... ma działać i tyle.
                          Jeżeli jest to pojazd po gwarancji to po ich diagnozie można pojechać jeszcze nawet i do pięciu różnych mechaniorów i też dostać ich opinię "co wymienić".... a potem wybrać gdzie naprawić.

Mamy wolny rynek, jeżeli ktos chce płacić za to 120 pln to droga wolna...
                          Do tej pory nie miałem problemów z ASO w Chełmie, więc nie ma podstaw do twierdzenia, że coś naciągają.

Zamieszczone przez Emil
                          A co będzie w odwrotnym przypadku ? :twisted:

Dobra, bo zrobił sie OT i zaraż ktoś z kartkami będzie biegał i machał :P

Komentarz

• Emil
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1092

Jeżeli jest to pojazd na gwarancji to i tak co wymienią nie ma znaczenia... ma działać i tyle.
                            Kolega zakładający ten temat napisał wyraźnie - rocznik 2001, czyli po gwarancji

Emil napisał/a:

A co będzie w odwrotnym przypadku ?
                            znam taki przypadek : Wyniki diagnoz ASO Modlińska; ASO Grochowska :twisted:

[ Dodano: Pon 28 Sie, 06 15:13 ]
                            Sorry za OT
                            CR-V 2,2 i-ctdi

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

No ja tyle płacę... ASO w Chełmie naprawdę nie są drogie i na dobrą sprawę nie opłaca się jechac nawet leciwym pojazdem po jakiś warsztacikach.
                              Moze ASO Chelm jest instytucja charytatywna, a do tego maja super specjalistow.
                              I chwala im za to.

Niestety co do ASO z jakimi mi bylo dane sie spotkac, rzeczywistosc wyglada calkowicie inaczej. Sprawdzanie przeplywki na postoju, rozkladanie rak gdy VAS pokazuje bledy, ktorych nie ma w dokumentacji, itd, itp.
                              Nie mowie juz o powazaniejszych dolegliwosciach.

Zeby byla jasnosc.
                              Mowimy o pelnej diagnozie, takiej jak chcemy np. zrobic przy zakupie auta.
                              Sprawdzenie bledow, sprawdzenie poprawnosci parametrow pracy silnika, np. czy turbina trzyma odpowiednie cisnienie, etc. Sprawdzenie przeplywomierza, zaworkow, itp. Sprawdzenie o ile potrzeba wtryskow.
                              No i to czego napewno zadne ASO nie wykonuje, czyli sprawdzenie prawdziwosci przebiegu!

Za samo podpiecie VAGa MT zwykle nie wezmie nic, szczegolnie od klubowiczow.

Pomijajac, fakt ze wiedza panow w ASO jest znikoma nawet w przypadku podstawowych spraw, to juz widze jak ASO poswieca 30m-1h czasu za 10-20zl. :lol:

bezduszny, nie obraz sie, ale Twoje malkontenctwo jest powalajace. :P

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pomijajac, fakt ze wiedza panow w ASO jest znikoma nawet w przypadku podstawowych spraw, to juz widze jak ASO poswieca 30m-1h czasu za 10-20zl.

bezduszny, nie obraz sie, ale Twoje malkontenctwo jest powalajace.
                                Rozumiem, że jest tu lobbi firmy MT... no niech i będzie, mi to nie przeszkadza.

Nie rozumiem jednego. Dlaczego uważasz i na jakiej podstawie, że w jakimś ASO w którym w życiu nie byłeś, nie widziałeś jak pracują, nie widziałeś jak robią naprawy, jakie mają podejście do klienta.... wyciągasz wnioski, że pracują tam same matły co nie potrafią nic zrobić dobrze ?

Dla mnie malkontentem jest stwierdzenie (teraz ty nie obraź się), że jakiś pan X co zajmuje się bardziej czy mniej profesjonalnym tuningiem wszystkich marek samochodów jakie mamy na rynku, zna się świetnie na wszystkich silnikach tych markach i jest wręcz nieomylny w swoich ocenach. :P

Jeżeli moja "wycena" usług nie jest dla Ciebie wiarygodna to możesz się zapytać o cenę takich usług syna jednego ze współwłaścicieli tego ASO, który jest tu na tym forum zarejestrowany.

...troche więcej obektywizmu.

Jak już cześniej pisałem.... kto chce może jechać do pana X i płacić 120 pln czy nawet więcej za to samo co mi zrobią w ASO Chełm o wiele taniej.

Nikt nikogo nie przymusza do wizyt w określonych ASO.

EDIT:

Średnio... roboczo godzina kosztuje w Chełmie 60 PLN netto. (od tego sa oczywiście też rabaty)..

Choć sam cennik "roboczogodzin" jest rózny w zalezności od modelu i firmy z jaka maja umowę podpisaną.

Komentarz

• Purchawa
                                  Admin
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 8007

Nie rozumiem jednego. Dlaczego uważasz i na jakiej podstawie, że w jakimś ASO w którym w życiu nie byłeś, nie widziałeś jak pracują, nie widziałeś jak robią naprawy, jakie mają podejście do klienta.... wyciągasz wnioski, że pracują tam same matły co nie potrafią nic zrobić dobrze ?
                                  Na prostej podstawie. Na podstawie statystyki wlasnych doswiadczen i opinni innych uzytkownikow na temat roznych ASO.

Zauwaz, ze pytala osoba z Wawy, a tutaj opinnia o ASO jest jedna.
                                  To ze w Chelmie jest inaczej, juz pisalem chwala im za to, ale watpie zeby osoba z Wawy jechala tam na diagnoze.
                                  Dla mnie malkontentem jest stwierdzenie (teraz ty nie obraź się), że jakiś pan X co zajmuje się bardziej czy mniej profesjonalnym tuningiem wszystkich marek samochodów jakie mamy na rynku, zna się świetnie na wszystkich silnikach tych markach i jest wręcz nieomylny w swoich ocenach.
                                  Nikt nigdzie nie napisal, ze MT zna sie na wszystkich silnikach, bo to nieprawda. Zna sie za to na TDI.
                                  Jak już cześniej pisałem.... kto chce może jechać do pana X i płacić 120 pln czy nawet więcej za to samo co mi zrobią w ASO Chełm o wiele taniej.
                                  Szczegolnie jak ktos jest z Wawy to napewno juz pedzi do ASO Chelm, bo kolega bezduszny, ma u nich super rabaty i super opinnie.
                                  Średnio... roboczo godzina kosztuje w Chełmie 60 PLN netto. (od tego sa oczywiście też rabaty)..
                                  Choć sam cennik "roboczogodzin" jest rózny w zalezności od modelu i firmy z jaka maja umowę podpisaną.
                                  To, ze Ty masz taka cene wcale nie znaczy, ze klient z ulicy tez taka otrzmyma.

Jednak, zeby juz dalej nie odbiegac od tematu. Ja wole jechac do profesjonalisty i zaplacic te 120zl za porzadnie wykonane usluge, niz jechac do ASO gdybym nawet mial tam zaplacic mniej. To gdzie, kto inny pojedzie to jego sprawa i mam to generelanie gdzies.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Emil
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1092

bezduszny, moze przedstawiłbyś choć kilka argumentów świadczących o fachowości wspomnianego ASO w zakresie zarówno diagnostyki jak i innych usług serwisowych??
                                    Nie wiem czy zagłębiałeś się w lekturę tego forum, w różne opisywane przez kolegów przypadki kontaktów z ASO, gdzie książki na podstawie tego moznaby pisać , zarówno z gatunku komedii jak i tragedii, dramatów itd.... :twisted:
                                    Jak narazie padł tylko jeden argument - cena, która może jedynie zasugerować że mamy tutaj do czynienia z "non profits organization" :twisted:
                                    CR-V 2,2 i-ctdi

Komentarz

To, ze Ty masz taka cene wcale nie znaczy, ze klient z ulicy tez taka otrzmyma.
                                      To była właśnie cena dla klienta z ulicy.

Wschodni rynek jest biedny i nie ma co ukrywać...dodatkowo dochodzi aspekt "małomiasteczkowości" gdzie opinie o kimś czy o czymś szybko wedruje po ludziach. Jest ASO Peugeot gdzie po podaniu ręki mechanikowi... trzeba przeliczyć palce czy ich nie brakuje Resztę moższ sobie dopowiedzieć...

Gdyby ASO wystawiły takie ceny jak w Wa-wie to świeciły by pustkami. Salony samochodowe głównie "żyją" z napraw serwisowych niż, że sprzedaży samochodów nowych... W wawie jest wręcz odwrotnie, kto nie musi to nie jedzie do ASO bo zdzierają ile wlezie.

Przykład ceny za usługę:

ASO Skody w Chełmie nie ma ścieżki diagnostycznej. Taką ścieżkę ma za to ASO Opel.
                                      Pojechałem tam na sprawdzenie w swojej skodzinie zbierzności, sprawności amortyzatorów po ich wymianie na nowe oraz siły hamowania...

...zapłaciłem za takie badanie z wydrukiem 30 pln brutto.

[ Dodano: Pon 28 Sie, 06 16:32 ]
                                      Emil, do tej pory z czym nie pojechałem to miałem załatwione... i nie mogę złego słowa powiedzieć o ich pracy. Dużo drobnych napraw kwitują "doliczymy Ci do ceny przeglądu".. choć i tak nie doliczają (jak na razie ).

Najlepiej by było, gdyby ktoś mający poważny problem z ASO Warszawskim przyjechał do Chełma. Nie musi mieć żadnych klubowych naklejek czy legitymacji

Inaczej taka moja czy kogoś innego pisanina jest niewiele warta... bo zawsze może paść argument, że "to żadna filozofia naprawić i każdy to zrobi".

Zamieszczone przez Emil
                                      Nie wiem czy zagłębiałeś się w lekturę tego forum, w różne opisywane przez kolegów przypadki kontaktów z ASO, gdzie książki na podstawie tego moznaby pisać , zarówno z gatunku komedii jak i tragedii, dramatów itd....
                                      To zawsze jest opnia jednostronna pamiętaj....a papier przyjmuje wszystko co napiszesz. Osobiście był bym powściągliwy w wydawaniu jednoznacznych opinii.
                                      Sam bedąc w ASO widziałem różnych matołków próbujących wymusic określny sposób naprawy.

Kiedyś widziałem w serwisie ASO Renault fajny napis... "... Klient dający dobre rady mechanikowi dotyczace naprawy płaci o 50 PLN więcej.."

Komentarz

• Jabu23
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 37

hehe
                                        Widzę że dobry temacik zarzuciłem !!!!

Chłopaki nie ma się co kłucić o Chełm bo jak napisałem chodzi mi o WARSZAWĘ !!!
                                        Co do autentyczności przepiegu to jestem pewian.

A chodzi mi o sprawdzenie wszystkich podzespołów pomkuterowych głównicz czy nie ma jakichś błędów w sterowaniu.

Autko jeżdzi fajnie i jestem SUPER zadowolony nie zamieniłbym go na żaden inny - no chyba że na O2 2.0TDI tiptronick - to jest gicik.

Spotkamy się na spocie za tydzień to chyba będzie 4.09 to wszystko mi wyjaśnicie.
                                        hehe
                                        pozdrawiam
                                        OCTAVIA 1.9 TDI - AGR

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Kiedyś widziałem w serwisie ASO Renault fajny napis... "... Klient dający dobre rady mechanikowi dotyczace naprawy płaci o 50 PLN więcej.."
                                          A co jezeli klient dysponuje wieksza wiedza niz mechanik? :P

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

No to poczeka spokojnie do końca naprawy i w trakcie odbioru samochodu przyprawi o ból głowy szefa serwisu... nieodbierając i nie podpisując dokumentu naprawy :P

Komentarz

• Bazyli76
                                              Rider
                                              • 2006
                                              • 487

Ja mam tylko jedną uwagę nie związaną z tematem, ale za to mocno związaną z forum: Kolego Jabu23, zwróć uwagę na pisownię, bo choć staram się bardzo to ni ch... nie można Cię zrozumieć :!: :!: :!: :klnie: ad:

PS
                                              I mam gdzieś papiery na dysleksję, dysgrafię itp pierdoły.

Komentarz

Pracuję...